""

Lotsen HVB

Vi tar emot ungdomar med beteendeproblematik, psykosocial problematik, begynnande missbruk, kriminellt beteende och NPF. All behandling på Lotsen utgår ifrån Connect, med stor vikt vid empatiträning.

Lokaler

Lotsen ligger i anslutning till ett villaområde i Ursviken, en mil från Skellefteå, med goda bussförbindelser. Det är inrymt i en suterrängbyggnad med generösa gemensamhetsytor. Byggnaden delas med flera andra vårdverksamheter, bland annat BUP och Hälsocentralen.

Vi tar gärna emot studiebesök innan placeringen.

Målgrupp

Vi tar emot ungdomar med beteendeproblematik, psykosocial problematik, NPF-diagnoser, kriminellt beteende och begynnande missbruk.

Vi tar placeringar enligt SoL och LVU, även brådskande fall vid behov.

Behandling

Många ungdomar med långvarig bristande omsorg, tidigare trauman och neuropsykiatrisk problematik söker på olika sätt kontroll eller flykt för att göra världen mindre skrämmande. På Lotsen använder vi oss av den anknytningsbaserade Connect för att bygga upp ungdomens sociala, kognitiva och praktiska färdigheter.

Vi tror att alla människor mår bra av tydliga ramar och förutsägbarhet och att det är viktigt att finnas i ett positivt sammanhang. Hos oss får ungdomen systematiskt träna på att hitta en balans mellan självständighet och samhörighet, träna upp sin empatiska förmåga och lära sig att väga egna behov mot andras. Dessa färdigheter behöver fungera även i den ”vanliga” världen och inte bara hos oss, så vi inriktar träningen på att vara en del av samhället med alla de fallgropar och risker som finns.

Andra delar av vårt behandlingsupplägg är B12 kriminalitetsbehandling, ÅP, MI och A-CRA.

Vi arbetar salutogent, motivationsstödjande och lågaffektivt. Behandlingen styrs av individuella genomförandeplaner som bygger på den unges behov, förutsättningar och styrkor. Avgörande är att bygga ärliga relationer och visa varje ungdom att vi alltid finns där för var och en. Att arbeta med ungdomarnas motivation och aktiva delaktighet genom hela behandlingsprocessen säkerställer att vi utgår från deras behov och resurser, och att kraven är rimliga och begripliga.

Vi mäter utvecklingen regelbundet genom bland annat SDQ. Dokumentation sker enligt BBIC-strukturen.

På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar med såväl personal som ungdomar.

Vi ser ungdomens nätverk som en viktig resurs i behandlingen. Därför arbetar vi med att involvera vårdnadshavare, familj, god man/SFVH och andra viktiga stöd och förebilder i förändringsarbetet, och kan erbjuda familjebehandling i samarbete med öppenvården i Umeå.

Målet med behandlingen på Lotsen är att ungdomarna och deras nätverk får en lyhörd omsorg med fokus på att stärka de bärande elementen i trygg anknytning. Vår upplevelse är att ungdomarna gör stora framsteg hos oss, även de ungdomar som haft det extra tufft under tidigare placeringar.

I god tid inför utslussning görs en långsiktig planering tillsammans med uppdragsgivaren, ungdomen och andra viktiga personer för att skapa förutsättningar för en bra eftervård. Vi ger alltid förslag som matchar behoven i nästa steg och kan i Humanas regi erbjuda familjehem, stödboende och öppenvårdslösningar över hela landet. Genom en utslussning via vårt eget stödboende Fyren kan ungdomen få fortsatt stöd av personal i sina förberedelser för vuxenlivet.

Skola och aktiviteter

En fungerande skolgång är en friskfaktor som spelar en viktig roll i ungdomarnas utveckling. I samband med inskrivning på Lotsen har vi en dialog med varje ungdom, socialsekreterare och i förekommande fall vårdnadshavare kring önskemål och behov, för att hitta en placering i lämplig skola. Vi samarbetar med både kommunala skolor och friskolor i närområdet.

Regelbundna fritidssysselsättningar stärker den fysiska och psykiska hälsan, beteendeaktivering och sociala kontakter. En meningsfull och aktiv fritid är därför en del av behandlingen på Lotsen. Erbjudande om daglig fysisk aktivitet ingår i veckoschemat. Därutöver anordnar vi både gemensamma och individuellt anpassade aktiviteter, där vi kombinerar social färdighetsträning med många sorters kultur, idrott, friluftsliv och annat för att skapa nya erfarenheter och intressen. Aktiviteterna utformas efter ungdomarnas egna behov och intressen.

En strukturerad vardag är en nyckelfaktor i behandlingen. Varje vecka gör personal och respektive ungdom upp en plan tillsammans, som bryts ned i tydliga punkter för varje dag och följs upp veckan därpå.

Vi har även inbokade temakvällar, där ungdomarna får reflektera och diskutera kring bland annat värdegrundsrelaterade ämnen, normer och värderingar.

Personal

Boendet är bemannat dygnet runt, med dubbel bemanning nattetid i form av personal med vaken natt och sovande jour.

De som arbetar på Lotsen har en gedigen erfarenhet av unga i svåra livssituationer, och är särskilt utvalda för sina förmågor att kunna jobba nära, tryggt och flexibelt. I personalgruppen finns formell kompetens för de metoder, program och insatser som vi arbetar med, och vidareutbildning och handledning sker kontinuerligt.

Extern samtalskontakt med legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut finns att tillgå vid behov.

Fakta om verksamheten

Ålder
14-18 år
Kön
Pojkar
Antal platser
8
Kommun
Skellefteå
Bolag
Skellefteå Stöd & Behandling AB, 556861-3904
Lagrum och tillstånd
LVU, SoL 7 kap. 1 §

Kontaktuppgifter till verksamheten

070-384 33 44

Skellefteå, Ursviken

Placeringsförfrågan

Veronica Cederberg

Föreståndare och verksamhetschef

veronica.cederberg@humana.se072-248 81 02

Per Jansson

Placeringskoordinator

per.jansson@humana.se073-088 10 89

Relaterade enheter

Alla enheter

Anneborg HVB

Vi tar emot unga med psykosocial, neuropsykiatrisk och psykologisk problematik. Med fokus på relationer och tillit hjälper vi dem att utveckla verktyg för vardagen. Den närbelägna skolan har en särskild undervisningsgrupp där våra ungdomar får chansen att uppleva framsteg.
  • Kommun: Götene
  • Åldersgrupp: 14-18 år
  • Bolag: Lunna Gård AB, 556586-2371

Lugnet HVB

Lugnet ligger idylliskt direkt invid Dalälven och tar emot ungdomar med begynnande missbruk- och/eller kriminalitet, beteendeproblematik och färdighetsbrister. Vi inriktar arbetet på att skapa en trivsam, trygg och tillitsfull miljö med tydlig struktur för att ge ungdomarna en positiv riktning framåt i livet.
  • Kommun: Borlänge
  • Åldersgrupp: 14-18 år
  • Bolag: Adventum, 556330-3030

Villa Ängsbo HVB

Vi tar emot pojkar med psykosocial problematik som vistas i olämpliga miljöer och därav utvecklat riskbeteenden samt normbrytande beteenden. Ofta är bakomliggande orsak kopplat till diagnoser/beteenden utifrån ADHD, autism och i vissa fall intellektuell funktionsnedsättning.
  • Kommun: Osby
  • Åldersgrupp: 15-19 år
  • Bolag: Baggium Vård och Behandling AB, 556747-5230

Häggvik HVB

Häggvik riktar sig till ungdomar med utagerande problematik som kan ha begått enstaka brott, vistats i olämpliga miljöer och/eller provat att ta droger. Här tillbringar vi all tid med ungdomarna för att skapa stark tillit och allians.
  • Kommun: Grums
  • Åldersgrupp: 13-17 år
  • Bolag: Lunna Gård AB, 556586-2371