"Njut, varje minut"

Efter ett långt och synnerligen varierat liv bor Harriet i en lägenhet invid Farsta Centrum. Hennes nyfikenhet inför livet går inte att ta miste på.

Harriet och Mariem

Vi sitter i Harriets lägenhet nio trappor upp med utsikt över Farsta Centrum och stora skogsområden. Mariem Klevenskog, Harriets kontaktperson för hemtjänsten, har dukat fram kaffe och Budapestbakelser. Harriet är född och uppväxt i Stockholm och har tre döttrar. För 17 år sedan blev hon änka och har sedan dess levt ensam. En av döttrarna bor i samma hus, en trappa upp, och Harriet har hemtjänst tre gånger om dagen som stöd i hemmet.

– En jobbig sak när man blir äldre är att ens vänner blir sjuka och dör.
Hon tycker att det är ansträngande att bli gammal. Närminnet sviktar och hon glömmer saker. Dessutom har hon en komplicerad sjukdomsbild med diabetes och kroniskt hjärtflimmer, samt en förstörd knäskål som gör henne beroende av rullstol inomhus och permobil ute.

– Inne i kroppen är det väldigt illa. Den håller på att dö från mig, och jag kan inte gå eller stå själv. Men det syns ju inte på utsidan. När jag berättar hur illa det är ställt med mig finns det de som tror att jag filmar, de tror helt enkelt inte på mig.

På sätt och vis är det inte svårt att förstå. Harriet ger ett spänstigt intryck, skrattar ofta och är genuint nyfiken. På soffbordet ligger en liten grå målad sten med orden: 'Njut, varje minut'.
– Det är ett bra råd. Det är ju ingen mening med livet att man ska sitta och vara sur, säger hon.

Hon läser mycket och spelar bridge en gång i veckan. Tidigare har hon även gått på bio och konserter, men det har blivit mindre av det då hon har svårt att sitta stilla i samma position i flera timmar. Harriet står sedan en tid tillbaka i kö till äldreboende men än så länge trivs hon med att bo hemma. Dels har hon närheten till dottern, och samtidigt fungerar hemtjänsten bra. Speciellt nöjd är Harriet med Mariem som hon har nästan daglig kontakt med.
– Hon är verkligen fantastisk. Inte bara att hon gör sitt jobb, hon tänker verkligen på mig och det märks att hon vill att jag ska må bra.

Harriet bytte till Humana Hemtjänst under våren 2014, vilket hon inte ångrar. Det har blivit mycket bättre nu, säger hon. Det enda hon skulle vilja ändra, om hon kunde, är att det är så många olika människor som kommer till henne.
– Det är många olika människor som kommer, men man kan se det på olika sätt. Dessutom passar det mig att vara hemma och jag trivs med det. Jag tycker nog att jag har haft tur i livet. Och Mariem tar hand om mig, det är jätteskönt, säger hon, och ler med hela ansiktet.
Mariem lägger handen på Harriets arm och flikar in:
– Jag älskar verkligen mitt arbete. Jag brinner för det. Jag brukar utgå från hur jag själv skulle jag vilja ha det och bli bemött när jag hamnar i samma situation.

Kontakta oss
Sök jobb här