"Gemenskap och värme – vad mer kan man begära"

Torsdagsträffen är helig för Hans-Erik. Då träffar han de andra kompisarna för att tillsammans äta lunch i Humanas lokaler på Pettersbergsvägen 77 i Västerås.

Hans-Erik med vänner vid ett dukat bord på torsdagsträffen i Västerås

– En bit god mat, träffa vänner, känna gemenskap och värme – vad mer kan man begära, säger Hans-Erik och ler brett.

Den här torsdagen är det ett femtontal kunder som kommit till lunchen i de ombonade lokalerna. De flesta får hemtjänst av Humana, men det är inget krav för att vara med. Ingrid Dahlén, som jobbat som vårdbiträde i Pettersberg i elva år, har pyntat lunchbordet med levande ljus och kandelabrar, vikta vita servetter och färska blommor. Det märks att hon älskar att göra det där lilla extra som förhöjer feststämningen. Ibland ligger det små namnlappar vid platserna eller så har hon klippt och klistrat ihop små dekorationer. När det vår och sommar sticker hon ut och plockar en bukett ängsblommor.

– Ja, du ser själv vad fint Ingrid gör oss, säger Hans-Erik och sveper ut med armen över långbordet. Det är de här små, små sakerna som vi värdesätter så mycket.

I dag serveras en svensk klassiker – slottsstek med sås, potatis och sallad. Svensk husmanskost står alltid högst upp på önskelistan så chansen är stor att favoriträtten dyker upp förr eller senare.

Hans-Erik fyllde 90 för några år sedan, men klarar sig i stort sett själv. Var fjortonde dag kommer Humana hem och hjälper till med städningen. Han är mycket nöjd med Humanas hemtjänst, men är lite bekymrad över att det ofta dyker upp nya ansikten som man måste förklara för hur man vill ha städningen.

Hans-Erik vårdade sin hustru hemma i flera år innan hon gick bort. Saknaden och tomheten gör sig påmind emellanåt. Därför värdesätter Hans-Erik små glädjeämnen, som exempelvis Torsdagsträffen eller att besöka den närbelägna kyrkan.

Kontakta oss
Sök jobb här