Hur blir vi ett familjehem?

Vi behöver många fler familjehem i Sverige idag. Flera tusen fler. Att öppna ert hem för ett person ni inte känner, som har en trasslig och ibland traumatisk historia, är en utmaning för hela familjen. Men det är också en erfarenhet som får alla att växa. Är ni en vanlig familj med ett ovanligt stort hjärta? Då kan ni passa som familjehem!

En hand lägger pärlor på en pärlplatta i form av ett hjärta

Ni kan bidra till att ett barn, en ungdom eller vuxen ges en ny chans att fungera. För att bli familjehem behöver ni inte vara unika eller några övermänniskor. Ni kan bo på landet eller i en stad, i lägenhet eller i villa. Det som spelar roll är att ni har ett eget rum till den som placeras i familjen. Ni kan vara ensamstående eller ett par med eller utan barn. Om ni har egna barn vill vi att de är äldre än tre år. Men det som framförallt spelar roll är att ni har tid, engagemang och känslomässigt utrymme för att ta emot en ny individ i er familj. 

Första steget ett telefonsamtal

Om du är intresserad av att bli familjehem eller vill veta mer om vad det innebär så är du varmt välkommen att kontakta oss. Du kan också kontakta din kommunala socialtjänst eller någon annan privat organisation som arbetar med familjehemsvård, flera av dem dem hittar du på www.familjehemsbanken.se. När du kontaktar oss så börjar vi med ett telefonsamtal där du får berätta mer om dig och din familj och kan ställa frågor till oss. Vi gör sedan ett första hembesök hos er. Hembesöket är det första steget i vår utredning av er.

Utredning av er

Nästa steg på vägen är att vi gör en utredning av er. Utredningen gör vi för att försäkra oss om att de vi placerar får det bra i sina familjehem. Det är också viktigt för er som familj att vi lär känna er så bra som möjligt. Då har vi en bättre möjlighet att placera en individ som passar hos er. Läs mer om hur en utredning går till.

När ni blivit godkända

När ni blivit godkända som familjehem så vill vi att ni går vår uppskattade grundutbildning. Grundutbildningen är en bra förberedelse för att ta emot någon i sin familj. Ni kommer sedan få förfrågningar om placeringar hos er. Vi finns med er för stöd, handledning och utbildning under hela placeringen. Vi har också jour dygnet runt om något skulle hända. Ni ska känna er trygga med att vi hela tiden finns till hands om ni behöver hjälp eller om det dyker upp frågor.

Vill du veta mer?

Då ska du kontakta oss. Lämna ditt namn, telefonnummer eller e-postadress här under så kontaktar vi dig. Eller maila familjehem@humana.se om du hellre vill det.

Under frågor och svar har vi samlat svaren på några vanliga frågor. Läs mer om:
Vem kan bli familjehem?
Kan jag bli familjehem om jag är ensamstående?
Vi är ett homosexuellt par, kan vi bli familjehem?
Finns det någon åldersgräns?
Kan jag jobba heltid?
Kan vem som helst bli familjehem?
Hur blir jag ett familjehem?
Varför gör ni en utredning?
Hur går utredningen till?
Kan vi ångra oss?

Certifiering RFF

RFF (Riksförbundet för Förstärkt Familjehemsvård) är en paraplyorganisation, som arbetar på uppdrag av medlemsenheterna, för att utveckla förutsättningarna för den förstärkta familjehemsvården med fokus på kvalitet och säkerhet
/Global/IoF/RFF-certifierad.png

Jag vill veta mer om familjehem. Kontakta mig!

Du kan också kontakta oss på Facebook eller familjehem@humana.se.

Civilstånd:
Erfarenhet av att vara familjehem:
Pågående placeringar:
Hemmavarande barn:
Storlek bostad:
Möjlighet att vara hemma: