"Jag kan inte ha det bättre än här."

Iris bor på vårt äldreboende Ekbacken i Sundbyberg. Läs intervjun där hon berättar om sitt liv, sin vardag och hur hon tycker det är att bo på Ekbacken.

Iris i en leopardmönstrad klänning

Jag kan inte ha det bättre än här. Personalen är oöverträffad, deklarerar hon bestämt. Maten är underbart god, vännerna trevliga och jag känner mig väldigt lyckligt lottad.

Iris Edbergs första kontakt med Humana var en vistelse som korttidsboende för något halvår sedan. När boendet skulle permanentas ville Iris absolut vara kvar och inte flytta någon annanstans – och hennes önskan har uppfyllts. Nu får Iris del av Humanapersonalens ambitioner att göra varje dag på Ekbacken meningsfull. Många av aktiviteterna anknyter till den tid som Iris gärna berättar om, när hon var ung, aktiv och yrkesarbetande.

Nöjd med hur allt ordnar sig

Iris berättar gärna om sitt liv och verkar tillfreds med sitt nuvarande boende och hur allt har blivit. Hon minns med glädje de många middagarna och mottagningarna då hon och älskade maken Per var värdpar i en stor villa inte så väldigt långt från Ekbacken. Men minnena är goda och fyllda av lycka, inte av sorgsen längtan tillbaka i tiden.
– Vi hade alltid lilla julafton för mina arbetskamrater. Alla hade med sig en julklapp för högst fem kronor. De som inte respekterade gränsen fick inte vara med året därpå. Per var tomte, fast han egentligen inte ville. "För min skull", bad jag alltid – och då blev det så. Han gjorde allt för mig, berättar Iris och visar både halssmycket och ringarna som mannen tillverkat åt henne.

Nu är den stilige majoren inte i livet längre, men Iris är full av goda minnen från ett långt och lyckligt äktenskap.
– Han väntade alltid på mig efter jobbet. Och jag var plikttrogen och gick inte förrän alla uppgifter var slutförda, så han fick vänta länge ibland, skrattar hon. Min chef sade att en sådan inställning borde ge dubbel lön.

Ett särskilt roligt minne är när hon vann en jorden runt-resa för sig och maken på ett korsord som hon löste när hon satt barnvakt en kväll. Hon skickade in lösningen och glömde sedan alltsammans tills tidningen hörde av sig.
– Vi fick en fantastisk resa. Jag skickade in små berättande glimtar till tidningen under tiden, så de skulle ha lite nytta av att någon fyllde spalterna också, säger hon och blinkar lite.

En meningsfull vardag

Vardagliga aktiviteter på Humanas äldreboende Ekbacken kan handla om att sitta och prata om gamla bruksföremål eller att duka och baka till ett extra fint kaffekalas under helgen. Ett gammaldags finrum, som inretts med hjälp av Sundbybergs kommun, väcker minnen till liv från en tid då det var stor skillnad på vardag och helg. Ekbacken bjuder även på en bar som andas förr i tiden, där det går att samlas över en öl, prata och minnas tillsammans.

Iris får besök ibland – barn, barnbarn och barnbarnsbarn hör av sig och hälsar på med jämna mellanrum. Hon är nöjd och kräver inget mer. Dottern är pensionerad lärare och en klippa, förstår vi som lyssnar.
– Man ska umgås med människor man kan lita på, säger Iris. Det är något av det viktigaste att förstå om livet.

Kontakta oss
Sök jobb här