Ekhaga i Kungsbacka

Välkommen till Ekhaga äldreboende i Onsala kyrkby, ett stenkast från havet.

Humana driver sedan 2014 äldreboendet Ekhaga i Onsala på uppdrag av kommunen. Humanas vision är Alla har rätt till ett bra liv och vårt arbetssätt utgår från ett salutogent förhållningssätt. Vi ser det friska i varje person och anpassar omsorgen för att kunna ge det stöd just du behöver och mår bra av. Du gör själv det du kan och vi stöttar dig med resten.

Boendet

Ekhaga består av sex avdelningar. Totalt finns det 94 lägenheter. 84 lägenheter är avsedda för somatisk vård och resterande 10 platser för vård av äldre med demenssjukdom. Bemanning finns dygnet runt alla dagar.

Det finns både enrums- och tvårumslägenheter som är mellan 27 och 63 kvm stora. Alla lägenheter har kokmöjligheter, hall, garderobsutrymmen och handikappanpassad toalett med dusch samt tillhörande förråd. I några bostadsenheter finns gemensamt kök, vardagsrum, tvättstuga och uteplats eller balkong. På Ekhaga finns även ett äldrecenter med tillhörande gymnastiksal. Vi har en övernattningslägenhet som kan utnyttjas av anhöriga.

Boendemiljön är viktig för oss och det ska vara något fint att vila ögonen på var du än befinner dig på Ekhaga. Inomhus har vi flera trevliga lokaler utöver Café Gläntan och Solsidan där vi träffas för samvaro och aktiviteter. Vi har en biosalong där vi visar film efter önskemål, Vita rummet, där vi har Skivor till kaffet och inne på Äldrecenter finns en stor gemensamhetslokal samt ett friskisrum där vi har gymnastik och ett målar/pysselrum.

Under våren och sommaren tillbringar vi mycket tid utomhus och flyttar ut en stor del av vår verksamhet så fort vädret tillåter. I vår trädgård finns det mycket blommor och bär samt våra tre hönor som förgyller vardagen för många kunder. Vi har även en trevlig innergård där vi anordnar festligheter och annat trevligt. 

Aktiviteter

På Ekhaga arbetar vi aktivt för att alla kunder ska få en meningsfull och aktiv vardag oberoende av vilka funktionsnedsättningar man har. På Äldrecenter arbetar en aktivitetsansvarig tillsammans med Äldrecenters egen personal och kunder med att planera, ansvara och genomföra aktiviteter för hela Ekhaga. Våra aktiviteter är utformade så att alla kan delta oavsett funktionsnedsättning. Vi uppmuntrar kunderna att komma med egna förslag på aktiviteter och vi anordnar ett kulturråd minst en gång per termin där kunderna är med och utformar verksamheten på vårt Äldrecenter. Vi erbjuder ett flertal aktiviteter varje vardag utifrån ett veckoprogram som kunderna varit med och bestämt. Ett urval av de aktiviteter vi har att välja på är, Melodikrysset, Skivor till kaffet, Café Gläntan, Gymnastik på olika nivåer (måndag-torsdag), Surfcafé, Fredagsmys och Bingo. Utöver det fasta terminsprogrammet erbjuder vi ett flertal andra aktiviteter varje månad som Pubafton och andra festligheter. Vi uppmärksammar alltid högtider som påsk, midsommar, nobel och jul.

Vi erbjuder även alla kunder möjlighet till individuella aktiviteter så som mindfullness, promenader, samtal, cykling och mjuk beröring. Allt utifrån kundens önskemål. Vi har ett mycket uppskattat SPA-rum, Solsidan dit de kunder som önskar är välkomna för en stunds avkoppling och ompyssling.

Varje tisdag och torsdag välkomnar vi både kunder och anhöriga till vårt Café Gläntan, där det alltid bjuds på hembakat och trevliga samtal i en mysig miljö med cafékänsla.

Vi har även en bokningsbar bastu för de kunder som önskar.

Utöver de aktiviteter som anordnas av Äldrecenter utför även personal och aktivitetsombud aktiviteter på kvällar och helger på avdelningarna.

Mat & dryck

Alla har rätt till en näringsrik och hälsosam kost samt en trevlig och rofylld måltidsmiljö. På Ekhaga arbetar vi utifrån FAMM-modellen, vilken innebär att vi tänker mycket på hur vi serverar maten och hur miljön och atmosfären ser ut i matsalarna.

Vi har kök och restaurang i huset som drivs av kommunen som lagar luncher och kvällsmat. Frukost och mellanmål ordnar vi själva. I restaurangen kan man äta med anhöriga eller andra boende. Man kan också äta på sin avdelning eller i sin lägenhet. Två alternativ till lunch och det finns alltid alternativ till middag som paj eller soppa.

Vi har kostråd där maten diskuteras och det är också en punkt på vårt boenderåd. Vi har kostombud bland personalen som vidareutbildas inom området och har kontakt med dietist på kommunen. På helgerna dukar vi extra fint och serverar förrätt och efterrätt. I vårt café serveras bara hembakat kaffebröd.

Vi bjuder våra boende på vin eller öl när vi ordnar pubaftnar och vid andra festliga tillfällen. 

Vård & omsorg

Vi jobbar för att se hela människan och de individuella behoven. Vi strävar efter att bekräfta våra boenden och ge dig en meningsfull tillvaro. Vårt arbetssätt innebär att vi utgår från det friska i varje individ. Detta genomsyrar allt vi gör och vår personal har ett stort engagemang i sitt arbete. Vårdcentralen Onsala är ansvarig vårdcentral och Kungsbacka kommun ansvarar för tillgång av sjuksköterska, sjukgymnastik och arbetsterapeut.

Värdegrund

Värdegrundsarbetet är en av kärnpunkterna i Humanas och Ekhagas verksamhet. Vi arbetar aktivt med detta utifrån socialstyrelsens nationella värdegrund för äldre samt det salutogena synsättet. Detta innebär att vi ser till varje kunds resurser och att vi värnar om allas rätt till självbestämmande, trygghet och en meningsfull vardag. Varje månad deltar all ordinarie personal i värdegrundsmöten där vi diskuterar värdegrundsfrågor både ur verksamhetsperspektiv samt kund och personalperspektiv.

Välkommen!

Kontakt

Verksamhetschef

Elzbieta Durling

Tel: 0300-837 226

elzbieta.durling@humana.se

Bitr. verksamhetschef

Gordana Rajkovic

Tel: 070-164 74 37

gordana.rajkovic@humana.se

Besöksadress

Mariedalsvägen 3
439 30 Onsala

Telefon

Aktivitetsansvarig

Tel: 070-164 74 39
 
Gruppledare

Tel: 070-164 74 32
Tel: 070-164 74 33
Tel: 070-164 74 34
Tel: 070-164 74 35
 
Vaktmästare

Tel: 070-164 74 38

Enheter:
Björken:  0300-837 220
Eken:  0300-837 221
Granen: 070-164 74 48
Kastanjen:  0300-837 223
Linden:  0300-837 224
Tallen:  0300-837 225